Together Alone: Belce, İstanbul

Ne iş yapıyorsun? Bu COVID-19 sürecinde işinde ve iş pratiklerinde ne gibi değişiklikler oldu?

Reklam ve moda fotoğrafı prodüksiyonu yapıyorum. Corona sebebiyle bütün çekimlerimiz tamamen durdu. Bunun yerine tüm markalar arşivlerinden eski fotoğraflar kullanmaya yöneldi, son 1 aydır evlerimizden bol bol retouch yapar olduk. En çok bocaladığım konu kesinlikle hayatımdan iş koşuşturmasının ve yetişme telaşının çıkması oldu.

Günde ne kadar zamanın yolda geçiyordu? O kazancını verimli kullanabiliyor musun?

O konuda çok şanslıyım, evim ve işimin arasında 15 dakikalık bir yürüme mesafesi var. O yüzden yoldan kazandığım vakit pek kayda değer olmadı ancak genelde 09:00 – 21:00 (bazen 23:00’ler, 01:00’ler) çalıştığım için sabah ve öğle saatlerinde evde olmak çok iyi geliyor uzun yıllar aradan sonra, gün içinde en verimli ve üretken olduğum zaman dilimi bu.

Yeni hobilere/projelere başladın mı?

Çook uzun zamandır meditasyon yapmak istiyordum. Bu kesinlikle karantinamın en büyük kazancı oldu. Bir yandan kitap okuma alışkanlığımı geri kazanmaya çalışıyorum. Yemek yapmaya zaten değinmiyorum bile, hepimizin en büyük avuntusu. Bunlar haricinde en çok vakti bitkilerimle geçiriyorum galiba. Suluyorum, temizliyorum, konuşuyorum, evde hepsinin en mutlu olacakları noktaları bulmaya çalışıyorum. 

En son fiziksel olarak kiminle, ne zaman görüştün? (Kargo görevlisi, eczacı, vb. dahil.) Arkadaşlarınla buluştuğun oluyor mu? Videochat ortamları (varsa) sosyalleşme ihtiyacını karşılayabiliyor mu?

Karantinaya girdiğimden beri fiziksel olarak hiçbir arkadaşımı görmedim : ( Görüştüğüm tek kanlı canlı insanlar kuryeler sanırım, mutlaka ‘teşekkürler’den başka cümleler de koparmaya çalışıyorum ağızlarından. Günde ortalama 2 saatim videochatte geçiyor. Sosyalleşme ihityacımın bir kısmını karşılıyor kesinlikle ancak telefonlar kapandıktan sonra kendimi yine sessiz evimde tek başıma bulunca küçük bir afallama yaşıyorum her defasında.

Bu süreçte yalnız olmamayı tercih eder miydin, yoksa halinden memnun musun?

Bazı günler yalnız olmak çok iyi geliyor, bazı günler ise pişirdiğim yemekleri biriyle yiyor olmak istiyorum. Gün içinde bile değişiyor bu modum.

Karantina sürecinde yalnız olanlar için tavsiyelerin var mı?

Yalnız olmak kesinlikle avantaja çevrilebilecek bir durum. Meditasyon yapmayı, kendini dinlemeyi ve günlük hayatın boş koşuşturması içinde fark edemediğimiz yönlerimizi keşfetmeyi, çoğuyla barışmayı denemeyi tavsiye ediyorum.